Костянтинівська територіальна громада

Миколаївська область, Миколаївський район

20.12.2023 16:07

Як оформити електронний підпис

6582f580065d3__elektron_pidpus_1.jpg.webp
  • Чимало українців вважають отримання електронного підпису складним процесом. Насправді це не так важко. Кваліфікований електронний підпис (КЕП) — те, що раніше називали ЕЦП (Електронний цифровий підпис), можна отримати абсолютно безкоштовно.
  • Електронний цифровий підпис (ЕЦП, також використовується термін  електронний або цифровий підпис) – це сучасна та зручна альтернатива традиційному підпису від руки при підтвердженні справжності та цілісності електронного документа. Такий підпис не схожий на звичайний підпис на папері, але не менш надійно підтверджує авторство, і тому, хто підписав документ, не вдасться ухилитися від зобов’язань, що виникли після візування документа.

        Управління цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації  Миколаївської районної військової адміністрації пропонує розглянути як виглядає ЕЦП, навіщо потрібен та як отримати.

  • * Як виглядає ЕЦП

При створенні електронного підпису формується пара з відкритого і закритого ключів, пов’язаних між собою. При цьому відкритий ключ публікується на офіційному інформаційному ресурсі, оскільки він необхідний для перевірки справжності ЕЦП.

Закритий ключ завантажується на особистий диск користувача або на захищений цифровий носій. У випадку запису на токен він прихований, його можна побачити у списку тільки якщо в налаштуваннях активовано режим відображення прихованих файлів.

Назва та розширення ключа залежать від того, за допомогою якого сервісу ви його генерували. Наприклад, Приват24 створює файл формату pb_1234567890.jks pb_1234567890.jks, де замість 10 цифр підставляється унікальний 10-значний номер. Сервіс Альфа-Банку випускає ключ із назвою за замовчуванням  Key-6.datKey-6.dat. Після випуску його можна перейменувати так, як вам зручно.

ЦСК Державної податкової служби України та МВС України генерують ключі зі стандартною назвою за замовчуванням Key-6.datKey-6.dat, а Мін’юст – із розширенням .p7s .p7s.

Разом із файлом особистого ключа генерується індивідуальний пароль доступу до нього, який необхідно вводити щоразу під час підписування документа. Втративши пароль, його неможливо відновити чи призначити новий – потрібно наново зробити ЕЦП.

Користувач повинен дбати про конфіденційність свого електронного підпису: суворо заборонено передавати свій ключ іншим людям, щоб вони могли завізувати документ нібито від його імені.

  • * Навіщо потрібний електронний цифровий підпис

Електронний підпис використовують і фізичні, і юридичні особи, власне всі, хто тією чи іншою мірою застосовує системи електронного документообігу. Основне завдання ЕЦП – ідентифікація підписувача та підтвердження цілісності даних у цифровій формі. Тож електронний підпис можна застосовувати для підписання договорів, контрактів, актів виконаних робіт, податкових декларацій та іншої звітності у державних контролюючих органах, петицій на сайтах держорганів, отримання різних держпослуг тощо.

  • Отримати електронний цифровий підпис можна в онлайн і в офлайн. 

Щоб отримати підпис офлайн, вам потрібно особисто звернутися до одного з надавачів послуги. Для цього заповніть реєстраційну форму та вкажіть паспортні дані й номер платника податків. 

Перелік надавачів електронних довірчих послуг можна переглянути за посиланням -  https://czo.gov.ua/ca-registry.  Зокрема, безкоштовно надають підпис Інформаційно-довідковий департамент Державної податкової служби та АЦСК МВС.

Отримати підпис в онлайн набагато зручніше: для прикладу цей спосіб діє для клієнтів ПриватБанку. Деталі за посиланням - https://acsk.privatbank.ua/main .

Також е-підписи надає ДП Дія. Для отримання підпису придбайте сертифікат кваліфікованого електронного підпису в одному із пунктів надання послуг. Деталі - https://ca.diia.gov.ua/contacts .

Працюємо для вас ! 🇺🇦