Костянтинівська територіальна громада

Миколаївська область, Миколаївський район

31.01.2022 15:08

Як діяти, якщо став жертвою інтернет-шахрайства

61f7e0ec1fa13__3bbb2d357ed8b1bdd76edda3baa8a68f.jpg

Інтернет в ХХІ столітті основний засіб комунікації, а також ще один зручний майданчик для витівок шахраїв. Як часто ми чуємо про обман людей на гроші в інтернеті, і з кожним роком збільшується кількість скоєних злочинів такого виду. «Що робити якщо кинули на гроші в інтернеті».

Законодавець визначив інтернет-шахрайство як один з видів шахрайства, а саме - заволодіння майном або майновим правами за допомогою обману або зловживання довірою.

Для розслідування такої категорії злочинів потрібно врахувати, що існують деякі особливості, а саме:

  - особистого контакту між потерпілим і злочинцем немає, все здійснюється дистанційно. А це означає, що робота слідства ускладнена ще встановленням особистості шахрая;

  - переказ грошей здійснюється дистанційно - в цілому, це більше плюс, оскільки через інформацію з банку можна встановити точну суму збитку.

Найпоширеніші види інтернет-шахрайства:

  - Отримання логіна і пароля, інших особистих даних для використання в платіжних системах. Так зазвичай діють шахраї через розсилку переходів на сайт, з авторизацією на сайті практично з ідентичною назвою тощо.

  - Шахрайство з кредитними картками, через отримання номера карти, терміну дії та CVV-код.

  - Створення фіктивних інтернет-магазинів.

Як уникнути обману інтернет-магазину:

  -    використовуйте тільки перевірені ресурси і переконайтеся у правильності назви необхідного сайту. Один непомітний символ у назві сайту на панелі адреси може означати, що ви потрапили на фішингові сайти;

  - не передавайте нікому дані своєї банківської картки (особливо CVV-код, і пін-код), адже працівники банку ніколи не запитують таку інформацію;

  - зверніть увагу, що сайти, які приймають онлайн-платежі, повинні бути захищені, для цього в назві адреси вони повинні містити https:// і значок «замочка»;

  - ніколи не переходьте в особистий кабінет за  посиланнями, які вам надсилають в соціальних мережах (Viber, WhatsApp чи інші);

  - рекомендуємо завжди використовувати наложений платіж, щоб виключити шанси шахраїв заволодіти вашими коштами.

Ще хочеться порадити на картках не встановлюйте великий ліміт на зняття коштів в день, наприклад 1000 грн. Особливо шахраї полюбляють кредитні картки, тому бажано щоб кредитний ліміт картки також був не великий, якщо немає такої потреби не підвищуйте. В таких випадках навіть якщо шахраї отримують доступ до карток не зможуть зняти великих сум.

Але якщо все ж таки, шахраї отримали доступ до ваших карток, потрібно негайно – у вас буде приблизно 10-15 хв.,  зайти в свій додаток (наприклад Приват24) та заблокувати всі картки. Також одразу повідомте працівників банку про такий випадок, через чат чи гарячу лінію банку, в цілях безпеки банк заблокує ваш аккаунт. А ось потім можна йти в найближче відділення банку і перевипустити свої картки та замінити паролі.

Крім цього, на сайті кіберполіції (https://cyberpolice.gov.ua/stopfraud/ ) в розділі «Стоп Фрауд» можна перевірити номер телефону, банківську картку і посилання на сумнівний сайт - можливо, шахраї вже є в базі кіберполіції.

Що робити якщо обдурили в інстаграм магазині? Щоб попередити можливу шахрайську схему, перевіряйте також карту, яку Вам скинули для оплати, а також уважно переглядайте сторінку магазину в Інстаграмі на наявність позитивних відгуків, відміток на фото тощо.

Якщо Ви стали жертвою шахраїв, необхідно повідомити про злочин у відділення поліції за місцем Вашого перебування. Дана справа, в залежності від попередньої кваліфікації буде розслідуватися або слідчим, або інспектором дізнання.

ГОЛОВНЕ!!! Щоб не стати жертвою Інтернет-шахрайства, не розголошуйте персональні дані, дані банківських карт, і купуйте лише у перевірених магазинах.