08.09.2022 11:20
ОБЕРЕЖНО – вірусний гепатит А!
Вірусний гепатит А – це гостре інфекційне захворювання всього організму з переважним ураженням печінки. Вірус частіше всього попадає в організм людини фекально-оральним шляхом через інфіковані харчові продукти та воду, а також через руки, іграшки, посуд, білизну, можливе перенесення вірусу і мухами. Людина після попадання вірусу в організм захворює не відразу, а в середньому через 20-30 днів після зараження (інкубаційний або прихований період від 7 до 50 днів). Починається захворювання раптово з підвищення температури тіла, слабкості, зниження апетиту, тяжкості в епігастральній області. Пізніше сеча набуває кольору темного пива, з’являється жовтушність склер та шкіри, посвітління калу. Заразним хворий стає вже за 1-2 тижні до початку клінічних проявів, тому при перших ознаках хвороби хворому необхідно відразу звернутися до лікаря для своєчасної госпіталізації і лікування та проведення протиепідемічних заходів у вогнищі з метою попередження виникнення і розповсюдження захворювання серед контактних.
В домашніх вогнищах та в організованих коллективах за контактними встановлюється спостереження протягом 35 днів, при необхідності - з лабораторним дослідженням крові для раннього виявлення хворих на гепатит серед контактних з метою попередження розповсюдження інфекції, також проводиться заключна і поточна дезінфекція.
Спостереження за перехворілими дорослими після виписки їх із стаціонару на протязі 3 місяців, за дітьми – 6 місяці проводиться в кабінеті інфекційних захворювань ( КІЗ) в поліклініці за місцем проживання хворого.
ЯК УНИКНУТИ ЗАРАЖЕННЯ ВІРУСОМ ГЕПАТИТУ А? :
- Головним в профілактиці гепатиту А - є вживання доброякісної питної води, наявність якісної води для господарських потреб, створення сучасних систем каналізації, підвищення рівня особистої гігієни, а саме: миття рук перед вживанням їжі, після туалету та після відвідування місць загального користування.
- Використовувати для пиття та миття посуду лише перекип‘ячену воду (воду кип”ятити не менше 10 хв., дати відстоятися).
- Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.
- При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі треба мати з собою запас питної води (краще бутильованої).
- Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми - обдати окропом.
Не варто займатись самолікуванням, а при появі перших ознак захворювання слід терміново звернутись за медичною допомогою!
Відділ державного нагляду (контролю) за дотриманням санітарного законодавства Новоодеського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області Бородіна А.В та Берекет К.В.
Поділитись
Дізнайтеся також
22/02/2024
Про посилення у 2024 році заходів щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу
24/01/2024
Тарілка здорового харчування .
08/01/2024
ПРИНЦИПИ ХАРЧУВАННЯ В ХОЛОДНУ ПОРУ РОКУ
11/12/2023
ПИТНА ВОДА – ЗДОРОВЕ ЖИТТЯ!
Усі новини