Костянтинівська територіальна громада

Миколаївська область, Миколаївський район

08.09.2022 11:20

ОБЕРЕЖНО – вірусний гепатит А!

6319a7920fcb4__гепатит-А.jpg

Вірусний гепатит А – це гостре інфекційне захворювання всього організму з переважним ураженням печінки. Вірус частіше всього попадає в організм людини фекально-оральним шляхом через інфіковані харчові продукти та воду, а також через   руки, іграшки,  посуд, білизну, можливе перенесення вірусу і  мухами.  Людина після попадання вірусу в організм захворює не відразу, а в середньому через 20-30 днів після зараження (інкубаційний або прихований період від 7 до 50 днів). Починається захворювання раптово з підвищення  температури  тіла, слабкості, зниження апетиту, тяжкості в епігастральній області. Пізніше сеча набуває кольору темного пива, з’являється жовтушність склер та шкіри, посвітління калу. Заразним хворий стає вже за 1-2 тижні до початку клінічних проявів, тому при перших ознаках хвороби хворому необхідно відразу  звернутися до лікаря для своєчасної госпіталізації і лікування та проведення протиепідемічних заходів у вогнищі з метою попередження виникнення і розповсюдження захворювання серед контактних.

         В домашніх вогнищах та в організованих коллективах за контактними встановлюється спостереження протягом 35 днів, при необхідності - з лабораторним дослідженням крові для раннього виявлення хворих на гепатит серед контактних  з метою попередження розповсюдження інфекції,   також  проводиться заключна і поточна дезінфекція.

         Спостереження за перехворілими дорослими після виписки їх із стаціонару на протязі 3 місяців, за дітьми – 6 місяці проводиться в кабінеті   інфекційних  захворювань ( КІЗ) в поліклініці  за  місцем  проживання  хворого.

         ЯК УНИКНУТИ ЗАРАЖЕННЯ ВІРУСОМ ГЕПАТИТУ А? :

  • Головним в профілактиці гепатиту А  - є вживання доброякісної  питної води,  наявність якісної води для господарських потреб, створення сучасних систем каналізації, підвищення рівня особистої гігієни, а саме: миття рук перед вживанням їжі, після туалету  та  після відвідування   місць  загального користування.
  •  Використовувати для пиття та миття посуду лише перекип‘ячену воду (воду кип”ятити не менше 10 хв., дати відстоятися).
  • Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.
  • При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі треба мати з собою запас питної води (краще бутильованої).
  • Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми - обдати окропом.

 

Не варто займатись самолікуванням, а при появі перших ознак захворювання слід терміново звернутись за медичною допомогою!

 

Відділ державного нагляду (контролю) за дотриманням санітарного законодавства Новоодеського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області Бородіна А.В та  Берекет К.В.