Костянтинівська територіальна громада

Миколаївська область, Миколаївський район

16.09.2022 13:44

ОСІНЬ – ГРИБНА ПОРА!

6324544e7ab7d__гриби.jpg

Осінь –  самий сприятливий час для збору врожаю чудового дару даного нам природою – грибів. Вирушаючи в ліс за грибами, необхідно хоча б приблизно знати і дотримуватися деяких правил їх збору, а також дотримуватися елементарної культури поведінки в лісі і спілкування з природою. Це потрібно як для збереження грибних запасів, так і для заощадження лісу – одного з найважливіших джерел підтримки життя на Землі.
Беріть тільки той гриб, який добре знаєте. Якщо ви не знаєте гриба – не збивайте і не затоптуйте його,  отруйний  гриб нікому не заподіє шкоди , якщо його не чіпати, а от якійсь тварині він може знадобитися або просто прикрасить ліс, як, наприклад, красень мухомор.

За ступенем їстівності, гриби поділяють на їстівні, умовно їстівні, неїстівні та отруйні. Універсального правила відмінності їстівних грибів від отруйних немає. Тому керівництвом для збору є ознаки, характерні для певних видів та відмінні риси між ними.

Головним помічником при визначенні, чи придатний гриб в їжу, стане його капелюшок. У більшості їстівних грибів нижня частина капелюшка має трубчасту структуру. Як правило, це найсмачніші й корисні гриби: білі, підосичники, маслюки, підберезники.

Найперше правило при виборі грибів якість продукції, а не її кількість. Тому не кладіть до кошика старі, зморщені або дуже молоді гриби з незрозумілими морфологічними ознаками. Обов'язково зазирніть грибу під шапку – від пластинчастих краще відмовитись. При найменших сумнівах щодо безпечності гриба краще не ризикувати. Головне правило грибника : не впевнений – не бери!

Щороку в Україні реєструються випадки отруєнь грибами. Ця сумна статистика зростає з року в рік.

Аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що більшість отруєнь обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки.

Отруєння також можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас. Помилитися грибники також можуть, якщо збирають дуже молоді плодові тіла, коли ще не проявилися морфологічні ознаки. Наприклад, збирають сироїжки, а серед них може заховатися бліда поганка, яка ще не розкрилася і зовні їх нагадує. Немало випадків, коли хворі потрапляли до лікарень після споживання голубінок, глив, сироїжок, синяків, парасольок тощо.

Сезон збирання грибів незабаром почнеться і тому всім грибникам-аматорам слід знати правила запобігання отруєнь грибами та суворо їх дотримуватись:

1. Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте. Остерігайтесь пластинчастих грибів.

2. Ніколи не вживайте у їжу незнайомі та сирі гриби.

3. Добре знайте відміни їстівних і отруйних грибів.

4. Не збирайте ніяких грибів близько від залізничних і автомобільних шляхів, атомних і теплових електростанцій, великих промислових зон.

5. Ніколи не беріть і не їжте грибів, що мають біля основи ніжки подібне на бульбу потовщення, вольву (як у червоного мухомора).

6. Коли збираєте пластинчасті гриби, особливо сироїжки та лісові печериці, намагайтеся брати їх цілою ніжкою, щоб не припуститись помилки.

7. Ніколи не збирайте перезрілих, зморхлих, червивих, зіпсованих грибів.

8. Не збирайте гриби під час посухи - у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.

9. Не купуйте на базарах суміші грибів, салатів, пирогів з грибами і інших виробів з подрібнених грибів.

9. Не заготовляйте гриби у герметичній упаковці (консервацію).

Пам’ятайте, що гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.

Ніколи не застосовуйте „домашніх" методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок - вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом особливого ферменту, який також міститься в усіх грибах.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):

- Негайно викликайте "швидку допомогу". До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.

- Навіть при полегшенні стану обов'язково зверніться до найближчої лікувальної установи.

- Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

І ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.