Логотип

Костянтинівська територіальна громада

Миколаївська область, Миколаївський район

13.01.2023 14:27

Рекомендації для суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність з організації харчування та беруть участь в проведенні тендерних процедур

63c150daef63c__рекомендації.png
    1. Інформація з Державного реєстру операторів ринку харчових продуктів, або копія рішення про державну реєстрацію потужності (пункт 4.4. наказу Мінагрополітики від 10.02.2016 №39; частина 6 статті 25 ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»).
  1.            На закупівлю і постачання сировини та харчових продуктів:
    1. Копія експлуатаційного дозволу (стаття 23 ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів») - для операторів ринку харчових продуктів діяльність яких пов’язана з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження;
    2.  Інформація з Державного реєстру операторів ринку харчових продуктів, або копія рішення про державну реєстрацію потужності (пункт 4.4. наказу Мінагрополітики від 10.02.2016 №39;  частина 6 статті 25 ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів») - для постачальників сировини або харчових продуктів;
    3. Акт перевірки міжрайонними,  районними, міськими управліннями/відділами ГУ ДПСС в області додержання вимог законодавства про харчові продукти операторами ринку (учасника торгів), які здійснюють постачання сировини та харчових продуктів (наказ Мінагрополітики від 08.08.2019 №447);
    4. Інформація від операторів ринку (учасника торгів), які здійснюють постачання сировини та харчових продуктів стосовно запровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (стаття 21 ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»);
    5. Перелік потужностей операторів ринку харчових продуктів від яких буде проводитись постачання сировини та харчових продуктів з підтвердженнями про їх державну реєстрацію, або наявності експлуатаційного дозволу (частина 8, статті 20 ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів») – для учасників торгів, які здійснює постачання сировини та харчових продуктів, або надають послуги з організації гарячого харчування;
    6. Наявність лабораторних випробувань, вимірювань, досліджень та експертизи харчових продуктів від усіх постачальників та операторів ринку (ст. 32 ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»);
    7. Наявність власних або орендованих приміщень, автотранспорту для перевезення продукції, що відповідають гігієнічним вимогам щодо харчових продуктів (ст. ст. 41, 42, 44, 45 ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»);
    8. Зобов’язання оператора ринку, щодо дотримання Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»;
    9. У разі постачання готових страв забезпечити дослідження згідно  ДСП 4.4.5.078-2001 «Мікробіологічні нормативи та методи контролю продукції громадського харчування»;
    10. Дотримання оператором ринку вимог нормативних документів до сировини, а саме: овочі: картопля (ГОСТ 7176-85), морква (ДСТУ 7035:2009), капуста (ДСТУ 7037:2009), буряк (ДСТУ 7033:2009), цибуля (ДСТУ 3234-95), кабачки свіжі (ДСТУ 318-91), огірки свіжі (ДСТУ 3247-95), огірки солені (ДСТУ 8509:2015), томати свіжі (ДСТУ 3246-95); помідори квашені (ДСТУ 4697:2006); молочна продукція: молоко питне (ДСТУ 2661:2010), сметана (ДСТУ 4418:2005), йогурт (ДСТУ 4343:2004), кефір (ДСТУ 4417:2005); м’ясо: свинина (ДСТУ 7158:2010), курятина (ДСТУ 3143-2013); риба заморожена (ДСТУ 4868:2007); молокопродукти промислового виготовлення: масло (ДСТУ 4399:2005), сир твердий (ДСТУ 6003:2008), творог (ДСТУ 4554:2006); ковбасні вироби: варені (ДСТУ 4436:2005); хлібобулочні вироби - здобні (ДСТУ -П 4585:2006), олія соняшникова (ДСТУ 4492:2017), вода питна та вода бутильована (ДСанПін 2.2.4-171-10), сухофрукти (ДСТУ 3355-96), хлібіз пшеничного борошна (ДСТУ 7517:2014), яйця курячі ( ДСТУ 5028:2008).

     Організація харчування,  постачання продуктів харчування в дитячі  заклади повинні відповідати вимогам  чинних нормативних актів: Закону України «Про забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя населення»від 24.02.1994 р.№ 4004-XII, «Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах», затвердженої сумісним наказом МОН та МОЗ України від 17.04.2006 року №298/227( далі – Інструкція), Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів №234 від 24.03.2016р,, Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти № 2205 від 25.09.2020р.,Постанові КМУ № 305 від 24.03. 2021 р. «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

Основними вимогами до продуктів харчування та продовольчої сировини, що постачаються в дитячі заклади – є якість та безпека, відповідальність  за яку, покладається на постачальника, організацію (підприємство) та на керівника закладу.

     Перелік   постачальників    продуктів    харчування та продовольчої сировинивизначається рішеннями тендерних комітетів (комісій) за  погодженням  з  територіальною  установою  державної санітарно-епідеміологічної   служби, завдання та функціїякої з реалізації державної політики у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення та із здійснення контролю (нагляду) за дотриманням вимог санітарного законодавства покладені на Державну службу з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (п.п. 2, 3 Постанови КМУ № 348від 29.03.2017 р.), перевага надаєтьсяпостачальникам  з  прямими  поставками  та  поставками з найменшою кількістю посередників.

      При погодженні організації харчування та постачанні продуктів харчування в дитячі заклади, необхідно:

-   представитипогоджене органами Держпродспоживслужби 4-ри тижневе меню за сезонами року, у відповідності до вимог Постанови КМУ № 305  від 24.03.2021р. «Норми харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та          відпочинку»;

-  представити  графіки і маршрути постачання продуктів харчування та сировини;

- зазначити частоту завезення продуктів харчування, яка повинна відповідати термінам реалізації, наявним умовам зберігання, списочному складу дітей (п.4.1 Інструкції), за наявності спеціального ізотермічного автотранспорту;

- забезпечити наявність санітарних книжок у водіїв- експедиторів (з даними проходження мед.огляду),  спец. одягу ( п.4.3 Інструкції);

- забезпечити наявність супровідних документів на продукти харчування, які підтверджують якість та безпеку;

- дані, щодо укладеної угоди на проведення дезінфекції автотранспорту, акти виконаних робіт (статті 44, 49 розділуVII ЗУ№ 771/97-ВР );

- наявністьспеціальноїтари з кришками для перевезенняпродуктівхарчування з позитивнимвисновкомДержсанекспертизи (п.4.8 Інструкції);

- наявністьнеобхіднихсанітарно-гігієнічних умов в складськихприміщеннях з дотриманням товарного сусідства, температурного режиму, вологості(п.4.10  Інструкції);

- забезпечитидостатнюкількість холодильного обладнання для зберіганнярізнихгрупхарчовихпродуктів(п.4.11 Інструкції);  

-   не допускати завезення харчових продуктів, заборонених, недозволених  в дитячому харчуванні (п.1.4  наказ МОЗ та МОН України від 15.08.2006  N 620/563);

-  надати довідку щодо відсутності епідемічних ускладнень при здійсненні діяльності з організації харчування та постачанні продуктів харчування в дитячі заклади.