Костянтинівська територіальна громада

Миколаївська область, Миколаївський район

05.12.2023 12:11

Що потрібно знати про пенсійні посвідчення

657049010b9ee__ГУ-ПФУ-в-Миколаївській-області-інформує-(2).png

Документом, який підтверджує призначення особі пенсії, є пенсійне посвідчення, що видається відповідно до, Порядку оформлення, виготовлення та видачі документів, що підтверджують призначення особі пенсії, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від
03 листопада 2017 року № 26-1, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 04 грудня 2017 року за № 1464/31332 (зі змінами).

Пенсійне посвідчення видається на строк призначення пенсії. Тому для осіб, яким призначено пенсію на певний період, наприклад, на термін встановлення інвалідності, по завершенню строку дії пенсійного посвідчення та в разі подовження інвалідності необхідно звертатися до сервісного центру Пенсійного фонду України за виготовленням нового документу. Аналогічно слід діяти в разі призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника при подовженні терміну її виплати.

У разі якщо пенсійне посвідчення стало непридатним для користування, втрачено, особі призначено інший вид пенсії або змінилися обставини здійснення опіки та піклування (змінився законний представник, поновлено цивільну дієздатність одержувача пенсії, тощо), за заявою одержувача пенсії видається нове пенсійне посвідчення.

На сьогодні пенсійне посвідчення стало доступним для громадян у вигляді цифрового документу у мобільному застосунку “Дія”.

Електронне відображення пенсійного посвідчення формується автоматично за наявності в реєстрі відомостей про виготовлений особі документ, що підтверджує призначення їй пенсії, в тому числі відцифрованого образу обличчя особи.

Пенсіонерам, які отримували паперові пенсійні посвідчення у вигляді “книжечки”, для можливості відображення в Дії, слід замінити посвідчення,
звернувшись до Пенсійного фонду України online (через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Фонду) або до будь-якого з сервісних центрів.

Електронне відображення пенсійного посвідчення має таку ж юридичну силу як і пенсійне посвідчення, отримане в Пенсійному фонді України та підтверджує призначення пенсії.

Принагідно роз’яснюємо, що строк дії раніше виданого пенсійного посвідчення не обмежується, крім випадків, коли пенсію призначено на  визначений термін. Замінювати  їх на нові не потрібно.