Костянтинівська територіальна громада

Миколаївська область, Миколаївський район

08.12.2023 20:40

Профілактика ГРВІ, грипу, коронавірусної інфекції

6573633ff0293__pro-gryp.jpg

За даними ВООЗ у жовтні в Україні відмічається зростання кількість респіраторно-вірусних сезонних захворювань серед населення: ГРВІ, COVID-19 та грип. На даний час кількість захворювань знаходиться в межах епідемічного порога, розрахованого для України.

            Щороку в Україні реєструють близько 6 млн інфекційних захворювань, 98% з яких припадає на грип та ГРВІ та залишаються однією із інфекційних хвороб, які не мають тенденції до зниження та практично є інфекцією, епідемії якої виникають щорічно.

            Єдиним джерелом є хвора людина, шлях поширення-повітряно-крапельний (при розмові, кашлі, чханні). Також поширення вірусів може відбуватись контактно-побутовим шляхом при недотриманні хворим і оточуючими особами правил особистої гігієни.

            За перших симптомів (підвищення температури тіла, головний біль, біль у м’язах і суглобах-терміново) звертайтесь до лікаря. Самолікування може бути шкідливим для Вашого здоров’я.  Перебіг захворювання залежить від загального стану організму і віку.

Дуже важливо дотримуватися певних вимог, щоб уникнути захворювання, особливо в організованих колективах а саме:

  • часто мийте руки з милом, за відсутності мила та води використовуйте спреї на спиртовій основі;
  • дотримання відстані та етикету: уникнення близького контакту з хворим під час кашлю та чхання прикривайте серветкою ніс та ріт, використовуйте одноразові чи марлеві медичні захисні маски;
  • регулярне провітрювання та дезінфекція приміщення;
  • ведіть здоровий спосіб життя: споживання харчових продуктів багатих білками, вітамінами і мінеральними речовинами, пийте багато води, фізична активність, повноцінний сон;
  • в разі захворювання на грип, коронавірусну хворобу: обов’язково залишайтеся дома і терміново звертайтеся до лікаря.

Найдієвіше та найефективнішим способом профілактики грипу є щорічна вакцинація.      Завдяки її імовірність тяжкого перебігу захворювання та уникнення ускладнень значно зменшується. Імунітет після введення вакцини формується через 7-14 днів. Особливе значення вакцинація має для людей, які належать до груп ризиків. Щоб пройти вакцинацію треба звернутися до сімейного лікаря, також слід пам’ятати, про дотримання холодового ланцюга при транспортуванні вакцини до кабінету щеплень, інакше вакцина може втратити свої якості.

            При цьому нагадуємо щодо вакцинації COVID-19. Щеплення залишаються безоплатними для кожного українця. Зробити його можна у пунктах щеплення чи в амбулаторії через запис у свого сімейного лікаря.

            Дотримання цих правил суттєво підвищує шанси уникнути небезпечного захворювання, дозволить зберегти життя і здоров’я Вам і людям, що знаходяться поруч з Вами.

 

Миколаївське районне   управління                                                                    

   Головного управління     Держпродспоживслужбив Миколаївській області