09.03.2023 11:44
Миколаївське районне управління держпродспоживслужби інформує
Туберкульоз – це хронічне інфекційне захворювання, збудником якого е мікобактерії туберкульозу, або палички Коха.
Основним джерелом інфікування є хвора людина.
Мікобактерії туберкульозу зберігаються в навколишньому середовищі від 3-4 до 8-12 місяців. Збудник хвороби стійкий до дії кислот, спирту, низьких температур, тривалий час зберігається у висушеному харкотинні, на постільній білизні, посуді та особистих речах хворого, в сирому молоці хворої на туберкульоз корови. Не переносить мікроб дії сонячного опромінення, активного хлору, дезінфектантів.
В навколишньому середовищі існує досить великий резервуар туберкульозної інфекції, що обумовлює напружену епідемічну ситуацію.
Симптоми туберкульозу:
- Кашель, частіше сухий, що продовжується більше ніж 2-3 тижні;
- Кровохаркання(наявність крові у мокроті, що виділяться при кашлі);
- Підвищення температури більше 5-7 днів;
- Задуха;
- Погіршення або відсутність апетиту;
- Раптове схуднення.
При виявленні подібних симптомів у себе або у своїх близьких необхідно негайно звернутись до дільничного терапевта або сімейного лікаря.
Своєчасне виявлення туберкульозу є вирішальним фактором для ефективного лікування та попередження поширення його серед людей.
Рання діагностика виявляє початкові форми туберкульозу.
Чим раніше виявлено захворювання, тим більше шансів на повне одужання при умові ефективного лікування. Для діагностики в Харківській міській поліклініці №19 використовуються загальноприйняті методи виявлення туберкульозу:
- періодичне флюорографічне обстеження (1 раз на рік)
- рентгенографія органів грудної порожнини за медичними показаннями.
- лабораторні методи: обстеження харкотиння на наявність мікобактерій у осіб, які кашляють більше 2 тижнів, бактеріоскопічне дослідження біологічних субстратів(мокротиння, сечі та ін.) за медичними показаннями.
СКЛАДОВІ ПРОФІЛАКТИКИ ТУБЕРКУЛЬОЗУ
- Здоровий спосіб життя: відмовитись від алкоголю і паління. Наркоманія та токсикоманія значно підвищують ризик захворювання.
- Дотримуватись правил особистої гігієни, особливо при спілкуванні з хворими людьми.
- Вживати здорову збалансовану їжу з достатнім вмістом білків,жирів, вітамінів. Уникати вживання консервів та різноманітних концентратів.
- Займатись спортом або фізичними вправами, якомога більше перебувати на свіжому повітрі.
- Регулярно 1 раз на рік проходити профілактичні медичні огляди з флюорографічним обстеженням.
- При будь яких проявах погіршення стану здоров`я негайно звертатися до лікаря.
Специфічна профілактика – це вакцинація і ревакцинація вакциною БЦЖ.
Поділитись
Дізнайтеся також
22/02/2024
Про посилення у 2024 році заходів щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу
24/01/2024
Тарілка здорового харчування .
08/01/2024
ПРИНЦИПИ ХАРЧУВАННЯ В ХОЛОДНУ ПОРУ РОКУ
11/12/2023
ПИТНА ВОДА – ЗДОРОВЕ ЖИТТЯ!
Усі новини