26.07.2023 15:25
Захворювання, пов’язані із споживанням недоброякісної питної води - як вберегтись?
Захворювання,пов’язані із споживанням недоброякісної питної води- як вберегтись.
Теперішній час ризик захворіти внаслідок споживання недоброякісної питної води дуже високий. До хвороб, викликаних водним фактором виникнення, належать інфекційні захворювання (вірусний гепатит А, черевний тиф, дизентерія, холера, ротавірусніінфекції, лептоспірозтощо), а також хвороби, що пов’язані з хімічним забрудненням води (водно-нітратна метгемоглобінемія, флюорози, отруєння токсинами синьо-зелених водоростей тощо). На жаль, всі перелічені хвороби трапляються і в Україні. ЩорокуМіністерство охорони здоров’я повідомляє про спалахи тих чи інших захворювань, пов’язаних з водою.
В Україні 5,7 млн. городян та 11,7 млн. сільського населення споживають воду із колодязів та індивідуальних свердловин, що живляться ґрунтовими водами. У переважній більшості ці водні джерела знаходяться у незадовільному стані. В останні роки спостерігається зростання антропогенного забруднення ґрунтових вод нітратами, які без очищення споживає населення у сільській місцевості.
Вживання води з підвищеним вмістом нітратів небезпечне для здоров’я населення. З ним безпосередньо пов’язане захворювання водно-нітратноюметгемоглобінемією у дітей до 1 року життя, летальні випадки від якої реєструються все частіше.
Симптоми хвороби у немовлят проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, тому цю хворобу також називають "блакитний синдром немовлят". Випадки метгематоглобінемії трапляються частіше за все в сільських регіонах, де використовується вода з колодязів.
Групи підвищеного ризику складають немовлята віком до одного року, що знаходяться на штучному вигодуванні, сільське населення, що споживає воду або продукти з перевищеним вмістом нітратів, а також чутливі до нітратів особи похилого віку, хворі на анемію, з захворюваннями дихальної системи, хворобами серцево-судинної системи.
У дітей перших місяців життя отруєння нітратами можливе через споживання овочевих і фруктових соків, молочних сумішей, що готуються на воді, забрудненій нітратами. Особливо небезпечна хронічна дія нітратів для дітей.
Найвищим ризиком забруднення питної води є у тих випадках, коли як джерело водопостачання використовують грунтові води, які піднімають на поверхню за допомогою шахтних та трубчастих колодязів. При забрудненні грунту нечистотами і хімічними речовинами існує небезпека потрапляння їх у грунтові води. В умовах підтоплення територій у колодязній та джерельній воді може спостерігатися збільшення вмісту амонійних солей, нітритів і нітратів. Надходження останніх у воду колодязів відбувається внаслідок забруднення грунту, через який фільтрується вода, що живить джерело водопостачання. Джерелами забруднення грунту можуть бути компостніями, гноєсховища, вигреби дворових вбиралень, майданчики підземної фільтрації, склади мінеральних та органічних добрив, що утримуються з порушенням вимог санітарного законодавства.
Для запобігання виникнення захворювань дітей на водно-нітратнуметгемоглобінемію необхідно дотримуватись таких рекомендацій:
- для приготування їжі дітям віком до трьох років використовувати лише воду з джерел централізованого водопостачання (яка відповідає санітарним вимогам) або бутильовану воду, придбану в торговельній мережі;
- при перших клінічнихпроявахотруєння у дітей (проносах, синюшностішкірнихпокровів, задусі, прискореномусерцебитті, судомах) сліднегайнозвертатися за кваліфікованоюмедичноюдопомогою.
Щоб вберегтися від цієї недуги, батьки повинні потурбуватися про те, якої якості питна вода, що вживається сім’єю (це стосується колодязів та індивідуальних свердловин). Для цьогонеобхідно 0,5 л води набрати в чистийскляний посуд та дослідити в лабораторії, яка атестована на визначення хімічних показників, у тому числі, на нітрати в питній воді.
А якщо вміст нітратів у воді перевищує допустимі значення, то необхідно шукати альтернативне джерело води. Вміст нітратів у воді в одному і тому ж селі може бути абсолютно різним у кожному конкретно взятому колодязі.
Необхідно пам’ятати, що нітрати – це досить стійкі хімічні сполуки, які не знищуються шляхом кип’ятіння, відстоювання та післядезінфекції. Їх кількість згодом може тільки збільшуватися. Як альтернативне водопостачання можна використовувати бутильовану воду для пиття та приготування їжі.
Також необхідно звернути увагу на овочі, які вживаються в їжу та можуть накопичувати в собі нітрати. Їх перед уживанням необхідно ретельно мити і чистити від шкірки, у якій концентрація шкідливих речовин значно вища.
Бережіть себе та своїх рідних.
Миколаївськерайоннеуправління
Головногоуправління Держпродспоживслужбив Миколаївській області
Поділитись
Дізнайтеся також
22/02/2024
Про посилення у 2024 році заходів щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу
24/01/2024
Тарілка здорового харчування .
08/01/2024
ПРИНЦИПИ ХАРЧУВАННЯ В ХОЛОДНУ ПОРУ РОКУ
11/12/2023
ПИТНА ВОДА – ЗДОРОВЕ ЖИТТЯ!
Усі новини