Костянтинівська територіальна громада

Миколаївська область, Миколаївський район

14.08.2023 11:19

ОСОБЛИВОСТІ ДИТЯЧОГО ХАРЧУВАННЯ ВЛІТКУ

64dc870e571db__zdorove-rebenka-letom-e1687769644905.jpg

ОСОБЛИВОСТІ ДИТЯЧОГО ХАРЧУВАННЯ ВЛІТКУ

 

 

       Літо – це найбільш слушний період, щоб нагодувати дітей вітамінами. Діти влітку ростуть швидше, більше витрачають енергії, проте посадити за стіл малюка або школяра буває  не просто. Дитячий раціон  влітку бажано змінити і розрахувати таким чином , щоб дитина отримувала достатньо жири, вуглеводи, білки, необхідні вітаміни та мінерали. Доведено, що збалансоване дитяче меню влітку заряджає організм  вітамінами на цілий рік, позитивно впливає на активність дитини, її самопочуття та настрій.

    Для організації корисного , збалансованого та безпечного харчування дитини влітку слід додержуватись наступних основних правил.

  • Слідкуйте за якістю продуктів, перевіряйте терміни придатності, дотримуйтесь умов зберігання та правил гігієни. Виключіть з раціону дитини продукти, що швидко псуються – торти, тістечка з кремом, не купляйте випічку з м’ясом, м’яким сиром. Адже літо – час пікової захворюваності на харчові отруєння та кишкові інфекції.
  • Забезпечте оптимальний питний режим дитини! Пам’ятайте, для кожного віку – своє оптимальне споживання рідини. 1-3 річна дитина потребує приблизно 1 л рідини на добу, дошкільник – 1,4 л, діти шкільного віку – 1,7-2,2 л.
  • Віддайте перевагу негазованій питній воді, домашнім не солодким компотам, чаю. Давайте дитині питну воду та напої рівномірно, протягом дня, невеликими порціями. Не давайте дітям солодкі газовані напої.
  • Майте на увазі, інтенсивні фізичні навантаження (заняття спортом, танцями, рухливі ігри) сприяють додатковій втраті рідини організмом, яку необхідно компенсувати.
  • Обмежте споживання дитиною цукру та продуктів з ним, солі та солених продуктів а також продуктів, що містять смако-ароматичні речовини та гострі спеції. Все це викликає спрагу.
  • Включайте в харчування дитини якомога більше свіжих овочів та фруктів, при приготуванні страв використовуйте сезонні продукти.
  • В жаркий період обмежте споживання жирних м’ясних страв, насичених м’ясних бульйонів, ковбасних виробів та гострих сирів. Натомість запропонуйте дитині овочеві та круп’яні страви, в якості джерела білка – страви з молока, яєць, риби, нежирного м’яса.
  • Обов’язково включайте в раціон харчування дитини перші страви на овочевому, на ненасиченому м’ясному, або рибному бульйоні – супи, борщі, розсольники та особливі «літні» варіанти – окрошки, холодні борщі тощо.

 

 

 

 

Миколаївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.

photo_2022-02-21_17-27-40-d9bcbae6.jpg